30 Kasım 2012 Cuma

İstekler Gerçekleşince...

Prof. Dr. Nazan Bekiroğlu 

1957'de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Trabzon'da tamamladı. Atatürk Ünv. Fen-Edebiyat Fak. Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü bitirdi. Dört yıl lise öğretmeni olarak çalıştı. 1984 yılında KTÜ Eğitim Fak.'ne öğretim görevlisi olarak geçti. Nigar Bitti Osman üzerine yaptığı çalışma ile doçent oldu.

Kitapları:

İSİMLE ATEŞ ARASINDA
Padişah: Bütün varlığı ismiyle kaimdi. Her yaptığı dünyaya bir isim bırakmak içindi. İsmi kaybolunca varlığı da kayboluyordu.
Yeniçeri: İsimleri bağlılıklarıyla vardı. Aşk ile bağlıydılar padişahlarına. Ateşle yaşıyor. ateşle sınanıyorlardı.
Aşk: Her şey gibi o da zamana yenik düşüyor. Teslimiyet ve bağlılık gerektirdiği gibi. aşıkın da teslimiyetve bağlılık duygusunu uyandırması gerekiyordu. Aşklar da ateşle sınanıyordu.İsimi varlıklarının işaretiydi. Varlıkları isimleriyle birlikte siliniyordu. Aşkla bağlıydılar ve aşkları bağlılıktı.
Padişah. askerleri ve hüzünlü bir aşk hikayesi…
İsmin ve ateşin felsefesi arasında. bir yanda Osmanlı tarihi önünde yeniçerilerin hikayesi. bir yanda satın aldığı esame ile bütün hayatı değişen ve kendisini aşkın tükenişe varan yolculuğunda bulan Numan’ın hikayesi. Diğer yanda da çeşitli ilgilerle bu iki hikayeye bağlanan küçük hikayeler.
Her şey Numan’ın kalbinden ve yeniçeri ocağından kıvılcım almışa benzeyen muazzam bir yangında yok olurken; Nazan Bekiroğlu. İsimle Ateş Arasında adlı romanında. resmi tarihin hükümleriyle bireysel tarihçelerin ne kadar uyuşmaz olduğunu anlatmayıdeniyor. Yerli bir duruşla. 

Arka Kapak
Nazan Bekiroğlu'ndan Trabzon-Tebriz-Tiflis-Batum-İstanbul hattında geçen muhteşem bir roman.
Balkan Savaşı döneminde başlayıp I. Dünya Savaşı'na uzanan bir öykü...
Trabzon'dan ve Tebriz'den doğup birbirlerine doğru yol alan iki hayat; önce deli akan sonra durgunlaşan iki ırmak... Aslında çok ırmak... Tebriz'in en büyük, en asil halı tüccarının deli fişek oğlu Settarhan ve Trabzonlu inci tanesi Zehra...
Ateşin bakışlı ateşin duruşlu; ırmağını kendi bildiğince alev ateş akıtmayı seçen bir genç kız Azam. Adı ne aşk ne de dostluk olan bir duyguyla Settarhan'ın ırmağına dolanan Batumlu kitapçı Sophia. Acıyla yoğrulan, yoğruldukça durulaşan, kendi varlıklarını sevdiklerinin varlığında eriten Büyükhanım ve Hacıbey...
Ve hep kendi içine doğru akan, kendi ırmağını gencecik yaşta milleti için kurutan, Trabzon'un "kırık kafiyesi" İsmail, ah İsmail...
İki büyük savaşın savurup yeniden şekillendirdiği hayatlar, muhaceret, mücadele, kader, farklı inançların aktığı ortak zemin, üç ülke ve üç sevda Nazan Bekiroğlu'nun mürekkebi aşk olan kaleminde buluştu. "Nar Ağacı" hayal kadar zengin, roman kadar güzel, tarih kadar gerçek bir hikâye… İncelikle işlenmiş karakterleri, son derece zengin detayları ve dönemi anlatmadaki maharetiyle okuyanı çarpacak ve yıllarca unutulmayacak bir kitap...

la sonsuzluk hecesi
NAZAN BEKİROĞLU’NDAN YENİ BİR ROMAN
Bir gün Sabâ Melikesi Belkıs’tan, Âdem’le Havva’nın hikâyesini anlamanın bütün bir insanlığın da hikâyesini anlamak manasına geldiğini öğrendim. İnsanın bütün halleri Âdem’de gizliydi ve bütün macera onun hikâyesinde özetlenmişti.
Bu cümleyi yıllarca içimde gezdirdim de bir türlü kalemi elime alamadım, anlatmaya kalkışamadım
Ne zaman ki, kalmaiçin değil uğrayıp geçmek için kadem bastığımız, kök attığımız değil kısa bir gölge saldığımız şu dünyada bir cennet sürgünüyle yazgılandığımı anladım ve Kelimeler Kitabı-çift isimler sahifesinde, Âdem’le Havva’nın yanına bir de Habil’le Kabil’i ekledim. O zaman anladım anlatma zamanının geldiğini.
Hikâyenin ismi düştü dilime bir gece: LÂ.
İLLÂ, dedim.
Bir ömür boyu aradığım hece harfinin LÂ olduğunu bildim.

 Evet bugün için bu yazarımızı seçtim. Umarım beğenirsiniz! Şimdi o istenilen iç açıcı şarkıya bakalım (Fazla da iç açıcı olmasa da )
Kayahan- Bir Aşk Hikayesi

Böyle duygusal bi şarkıdan sonra böyle de bir söz olsun istedim :)

yalnız kalmaktan daha kötü
şeyler de vardır hayatta
ama genellikle
bir ömür alır bunun
farkına varmak
o zaman da

çok geçtir
ve çok geçten
daha kötü
bir şey yoktur
hayatta.

Charles Bukowski

Artık her Cuma günü bir yazarın biyografisi ve bir kaç kitapları, bir şarkı ve bir söz. Her Cuma günü tekrarlancak. Umarım sizde beğenirsiniz. Hayırlı Cumalar :)

8 yorum:

  1. Selamm çok güzel bir seçim olmuş nazan bekiroğlu,yakınen tanıdık onu.Şarkı ve bukowski seçimi de tam benlik,ellerine sağlık,güzel bir post olmuş,beğendimmm:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabaa, evet hangi yazar olsun diye çook düşündüm seçtiğim kişi oldu Nazan hanım. Bu şarkı annemle benim şarkım nedense ikimizde bayılıyoruz bu şarkıya. Sen beğendiysen de süper her cuma olcak böyle.

      Sil
  2. Çok güzel ve bizim için faydalı bir çalışma olmuş..çok teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin istekleriniz benim için çok önemli, yararım dokunduysa ne güzel :)

      Sil
  3. çok güzel teşekkürler..

    YanıtlaSil
  4. Çok detaylı bi çalışma olmuş çok beğendim. Şarkıyla sözde çok uyumlu tebrikler..

    YanıtlaSil