13 Ağustos 2012 Pazartesi

NİYE?

Kalıplaşmış sözcükler niye var ki?
İnsan olası olmayan bir durumla karşılaştığında onun hakkında düşünmeli, kafa yormalı, deli olmalı yeri geldiğinde.
Sabah kalktığında uykusuz geçirdiği geceyi "yorgunluktan uyuyamadım" kalıbına sığdırmamalı. Neler hissettiğini düşünüp, açıklamaya çalışmalı. Belki böyle özgün anlatımlar üretebilirdik, farklı anlamlar belirtebilirdik. Ah şu hazırakonmamız...
Aslında bir "içim acıyor'un, içimde kötü bir his var'ın" o kadar derin manalarını hissediyoruz ki oturup düşündüğümüzde.
Kelimeleri düşünebilmemiz dileğiyle...

6 yorum:

  1. Canım, ne güzel düşünmüşsün..
    Keşke basmakalıp cümlelere bu kadar aşina olmasa dilimiz, bir şeyden korktuğumuzda pat diye 'Allah korusun'u yapıştırmayıp daha özgün bir şey söylesek..
    Haklısın...
    Ama bazı atasözleri, deyimler dilleri zenginleştiren ifadelerdir. Türk dili edebiyatı öğretmeni gibi konuşmak istemem ama ben atasözlerini de çok severim..
    Sevgiler,
    www.ceylinolmez.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler bu güzel yoruma! Düşündüm bi süre ve buldum ne yazcağımı. Beğendine göre güzel bi yazı olmuş.
      Atasözleri türkçenin atalarımızdan bize kalan mirası. Tüm atasözleri çok kıymetli, ben atasözlerini veyahutta deyimleri kullanmayalım demiyorum. Benim demek istediğim şeyi anladınığınıza eminim. Ama onu bi türlü anlatmayı beceremedim sanırım :)

      Sil
    2. Yook becerdin bence, sadece ben yorumumda konuyu saptırdım :)

      Sil
  2. Çook iyi düşünmüşsün. Gerçekten kalıplaşmş kelimeler herkesin ağzında dolaşıyo. Haklısın böyle çalışmaları da yayınlamalısın bence blogunda :D

    YanıtlaSil